Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BASF matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja - így európai társaságoknak is. Ennek gyártásába csúszott hiba nyár végén, amelynek eredményeképpen a termékben alaposan megnövekedhetett a diklórbenzol mennyisége, amely egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erősen rákkeltő, és légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja - írja a Portfolio.hu.

A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról.

Az ügy kirobbanása után kiderült, hogy a szóban forgó termékek Lengyelországban is piacra kerültek. Bár a termékek az egészségre a BASF szerint nem veszélyesek, a bútorgyártók igyekeznek megszabadulni a szennyezett habból készült termékektől: több gyártónál leállították a termelést. A lengyel média szerint a termékekből az Ikea is kapott, így több matractípust is - például a Hafslo, Hövag, Hyllestad, Matrand, Morgedal és Myrbacka nevűeket - eltávolított ottani üzleteiből.

A Portfolio megkereste a magyarországi Ikeát az ügy kapcsán. A vállalat a portállal közölte hogy Magyarországon még vizsgálják, hogy a szóban forgó termékek mely áruházakba kerülhettek.

További részletek itt olvashatók.

Szerdán délután a magyar Ikea közölte, hogy a magyar boltokba nem kerültek a BASF-ügyben érintett termékek. A magyar Ikea rekciójáról szóló cikket itt olvashatja el.

Címlapkép forrása: Csernátony Csaba