Az orosz bankok hitelállományában nőtt a rossz hitelek aránya, s augusztus elején elérte a 8,1 százalékot, de minimális egy újabb válság kialakulásának a lehetősége - mondta az orosz központi bank egyik illetékese.


Oroszország 1100 bankját komolyan sújtotta, hogy a befektetők hátat fordítottak a feltörekvő piacoknak, leértékelődött a rubel, válság alakult ki a hazai piacon, miközben megroggyant a globális hitelpiac - számolt be az MTI-Eco.


Alekszej Szimanovszkij, az orosz jegybank bankfelügyeleti részlegének a vezetője azt mondta, hogy lassú javulásnak indult a gazdaság és rendeződnek a gondok a bankszektorban, mérséklődik a rossz hitelek növekedésének az üteme is.


Szimanovszkij adatai szerint a rossz hitelek aránya 8,1 százalék volt augusztus elsején. Július elején 7,8 százalék, április elején 5,1 százalék, az év elején 3,8 százalék volt ez az arány.

Az orosz állam nemzetközi megítélését, egyúttal a bankrendszer helyzetét azonban nem csak a romló hitelállomány, de a koordinálatlan kormányzati költés miatt megrendülő rubel is veszélyeztetheti. Erről bővebben itt olvashat.