Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Annak ellenére, hogy a befektetők egyre optimistábbak az európai gazdaságok várható teljesítményével kapcsolatban, folyamatosan nő az eurózónabeli bankok nem teljesítő hiteleinek nagysága. A jelenleg ebbe a kategóriába tartozó, azaz immár 90 napos fizetési késedelemben lévő hitelek (NPL) állománya elérte az 1200 milliárd eurót, ez 100 milliárd euróval több az egy évvel korábbi értéknél - derül ki a PricewaterhouseCoopers friss tanulmányából.

Az emelkedés jórészt a nehézségekkel küszködő dél-európai tagállamoknak, leginkább Olaszországnak, Spanyolországnak és Görögországnak köszönhető - tudósított a CNBC.com. A PWC szakértői szerint a rossz hitelek mennyisége várhatóan növekedni fog a következő két év során. Ugyanakkor ennek piaci hatásait egyelőre nehéz felmérni. A bankok részéről várhatóan gyorsulni fog a rossz hitelportfóliók értékesítésének üteme, ebbe az irányba hathat az ECB múlt héten bejelentett stressz tesztje is, amely a régió 128 rendszerszinten fontosnak tekinthető bankját érinti.

Ugyanakkor a rossz hitelekre kereslet is akad bőven. A PWC szakértőjének elmondása szerint ők legalább 150 olyan pénzügyi befektetői csoportról tudnak, amelyek kifejezetten érdeklődnek az eladásra szánt rossz hitelportfóliók iránt. Ezek között vannak amerikai hedge-fundok, nagyobb hagyományos amerikai alapok, szuverén vagyonalapok és számos távol-keleti befektető is.