Az EBRD jelentése szerint az energiahatékonyság növelése és az alacsony karbon-intenzitású gazdaság céljainak megfelelően sosem látott nagyságú összeget, 2,6 milliárd eurót invesztált az energiatermelést és -felhasználást fenntarthatóbbá tévő projektekbe tavaly.

A fenntartható energiára vonatkozó irányelvének megfelelően a bank - zömmel közép-kelet-európai tőkekihelyezése elérte a 2,6 milliárd eurót 2011-ben, amit 111 projekt kapcsán teljesített a pénzintézet.

Az irányelv jegyében a bank becslései szerint - annak 2006-os bevezetése óta - összességében 8,8 milliárd euró befektetésével több mint 46 millió tonnával sikerült mérsékelni az éves széndioxid-kibocsátást 464 projekt támogatásán keresztül. Ez gyakorlatilag megegyezik Szerbia egész éves kibocsátásával. Ez az összeg 21 százalékkal haladja meg a 2010-eset, és az összes tavalyi EBRD-befektetésnek mintegy 30 százalékát teszi ki értékben.

A bank szerint továbbra is kiemelt fontosságú terület marad számára a fenntartható energiába való befektetés; miután az energiaárak világszerte szárnyalnak, így az energiahatékonyság javítása jelenti a klímaváltozás elleni küzdelem leghatékonyabb formáját, emellett a feltörekvő Európa energiabiztonságát és gazdasági versenyképességét is javítja.

A magánszektorra fókuszáló üzleti modell alapján a befektetések széles körét tudja támogatni az EBRD, a villamos energia szektor hatékonyságának fokozásától a megújuló energiák felhasználásának növelésén át az önkormányzati távfűtési és tömegközlekedési infrastruktúra rehabilitációjáig.