Borítékolható, hogy nem az utolsó taxissztrájk bénítja meg ezen a nyáron Európa több nagyvárosának közlekedését, mivel mindenütt ugyanaz a versenytárs vívta ki sofőrök haragját. Az Uber nevű amerikai személyszállító szolgáltatás az okos telefonokra épül. Az utazni vágyók készülékük speciális alkalmazásának segítségével közvetlen kapcsolatba léphetnek a sofőrökkel. Így rendelhetnek autót, vagy akár azt is megtehetik, hogy másokkal részben megosztva használják ki a járműveket.

Úgy tűnik, az Európában évekkel ezelőtt megjelent szolgáltatás mostanra ért el olyan súlyt a piacon, hogy veszélyezteti a hagyományos taxisok bizniszét. Berlinben, Londonban, Madridban, Milánóban és számos további nagyvárosban egyszerre tartottak demonstrációt a taxisok, Franciaországban utakat zártak le, megbénítva néhány nagy repülőtér forgalmát - derült ki a BBC összefoglalójából.

Csihi-puhi

A legnagyobb spanyol személyszállító vállalat 24 órás leállásra kérte a sofőröket, ami csütörtök reggelig eltüntetheti a taxikat a városok útjairól. Csak Madridban 15 ezer engedéllyel rendelkező taxis dolgozik. Bár a spanyol fővárosban még nem jelent meg az Uber, az érintettek eleget hallottak róla ahhoz, hogy tiltakozzanak ellene. A legfontosabb repülőtér környékén például egyáltalán nem lehetett taxit fogni a nap legforgalmasabb időszakában.

Barcelonában működik az amerikai high-tech szolgáltatás, így ott pontosan tudják a sofőrök, hogy mi ellen tiltakoznak. Spanyolországban a demonstrálók hajszál híján megvertek egy magánautóst, mert azt hitték róla, hogy az új taxiszolgáltatás egyik autóját vezeti.

Nagy kirugdosás

A híres londoni fekete taxik a Trafalgar Square-en demonstráltak - a hírek szerint összesen 12 ezren csatlakoztak a sztrájkhoz. Vezetőik szerint az Uber elszámolási rendszere megfelel egy taxaméternek, ami sérti a törvényeket, ugyanis azok szerint  ilyet csak ők használhatnak a brit fővárosban. Milánóban csak a legfontosabb helyeken, a vasútállomások és a nagy terek környékén volt érezhető a taxik hiánya. Hasonló volt a helyzet Rómában és Nápolyban. A német nagyvárosok - köztük Berlin és Hamburg - taxivezetői szintén részt vettek a demonstrációsorozatban.

A legkeményebb helyzet azonban Párizsban alakult ki, ahol vasúti sztrájkkal párosult az Uber elleni fellépés. A vasutasok ellenzik a járatokat üzemeltető cég, a CNCF és a pályát fenntartó vállalat egyesítésének tervét, amely a cégek bejelentése szerint 28 százalékos létszámleépítésével járna. A tiltakozás csütörtökön is folytatódik.