"Miután szeretnénk minden félreértést eloszlatni, amit egy részleges publikáció idézne elő, azt tartjuk megfelelőnek, ha leányvállalataink teljes listáját hozzáférhetővé tesszük" - közölte Patrick Pouyanné, az olajipari vállalat vezérigazgatója, aki január végén már jelezte, hogy márciusig a teljes listát közlik. Eddig a Total csak egy részleges listát tett közzé mintegy kétszáz cégéről. A teljes lista megtekinthető a Total honlapján.

A vállalatot rendszeresen éri támadás amiatt, hogy alig fizet adót Franciaországban, amire Pouyanné korábban azt válaszolta, hogy a cég ott fizet adót, ahol eredményeket ér el.

Francois Hollande államfő a Le Parisien című napilapban szerdán megjelent interjúban úgy vélte, hogy "a Totalnak a legjelentősebb francia vállalatként a legjelentősebb franciaországi adózónak kellene lennie". Az elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ez nem így van.

Szerdai közleményében a Total emlékeztetett arra, hogy 2012 óta 14, adóparadicsomnak tekintett országokban működő leányvállalatát szüntette meg, nevezetesen a Bermudákon és a Kajmán-szigeteken. Ezeket a cégeket azóta Franciaországban és Hollandiában jelentették be.

A Total ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy "könyvelési és jogi okok miatt, mégpedig azokban az esetekben, amikor a Total a kérdéses cégben nem a fő részvényes, nem elképzelhető, hogy az ezekben az országokban működő valamennyi leányvállalatát bezárja". 2014. december 31-én a cégcsoport 19 céggel rendelkezett a két országban, valamint a Bahamákon. Ezek közül kilencet telepít át a közlemény szerint 2016-ig Európába, de azt nem jelezte, hogy pontosan melyeket.

A vállalat ellentétben a 2000 és 2011 közötti időszakkal, 2012-ben és 2013-ban egyáltalán nem fizetett társasági adót Franciaországban, amit az olajfinomítás miatti veszteséggel indokolt. Külföldön viszont a 2013-as nyeresége után 11 milliárd dollár adót fizetett be, és így a világ egyik legjelentősebb adózójának számít.