Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román Mediafax jelentése szerint az orosz Lukoil olajvállalat még az év vége előtt 200-300 millió dolláros beruházással két offshore olajkutat fúr a román vizeken.

Mint az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Vagit Alekperov, a vállalat tulajdonosa és elnöke közölte, összesen öt kút fúrását tervezik a Fekete-tenger romániai partszakaszán. Hogy mennyire bíznak a sikerben jól tükrözi, hogy míg 2013-ban 7 millió, 2014-ben 189 millió dollárt fordítottak a potenciális romániai lelőhelyek feltárására.

Pedig a Lukoil és a román hatóságok viszony nem mondható éppen szívélyesnek - tavaly októberen már másodszor állították le az ország számára létfontosságú Petrotel-Lukoil olajfinomítót adóelkerülés és pénzmosás vádjával, amelynek nagyságát 230 millió euróra becsülték. Az orosz cég, amelynek mintegy 300 benzinkútja van Romániában, 1998-ban vette meg az olajfinomítót. A bűncselekménnyel személyesen Andrej Bogdanovot, a Petrotel-Lukoil vezérigazgatóját vádolták meg, azonban a bírósági eljárás néhány nap múlva engedélyezte az üzem újraindítását.