Elkezdett csökkenni a munkát végző aktív dolgozók száma Lengyelországban - idézte a jegybank jelentését a gazeta.pl. A tanulmány szerint 2016 negyedik negyedében 40 ezer aktív munkavállalóval kevesebben dolgoztak, mint három hónappal korábban. Ez a szám 2014 óta 240 ezerrel csökkent. A folyamat idén várhatóan tovább folytatódik.

A központi bank szakértői szerint a demográfiai változások, az idősek arányának növekedése a társadalomban kérlelhetetlenül szűkíti a munkaerőpiacot, és a helyzet még sokkal rosszabb lesz. Ahhoz, hogy ellensúlyozzák a gondot, a veszteséget vendégmunkásokkal kell pótolni. Ahogy egyre több ember vonul nyugdíjba, egyre több bevándorlóra lesz szükség.

A helyzetet rontják a 2015 végén hatalomra került radikális jobboldali kormány szociális intézkedései, nevezetesen a szülők otthon maradását támogató 500 plusz program, illetve a nyugdíjkorhatár 60 évre való leszállítása. A jegybanki jelentés egyértelműen kimutatta, hogy a korábbi nyugdíjreformnak - amely emelte a korhatárt - pozitív hatása volt a munkaerőpiacra. Ezt rontotta el az új szabályozás.