Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol kormány a héten majdnem bizonyosan újabb intézkedéseket jelent be az óriási rossz hitelállománnyal birkózó bankok támogatására - mondta Mariano Rajoy miniszterelnök hétfőn egy rádióinterjúban. Részletekre nem tért ki, de nem zárta ki, hogy szükség esetén állami pénzt juttassanak a pénzintézeteknek.

A legkevésbé sem szeretnék közpénzt pumpálni a bankrendszerbe vagy közpénzből hitelt nyújtani a bankoknak, de ha szükséges habozás nélkül meg fogom tenni, mint ahogy más európai országok is megtették - mondta az Onda Cero rádiónak.

Az ingatlanbuborék kipukkadása, 2008 után robbanásszerűen nőtt a bankok rossz hitelállománya, mert a válság és a növekvő munkanélküliség miatt az emberek nem tudták törleszteni jelzáloghiteleiket. A spanyol jegybank adatai szerint a bankrendszer "kétes kinnlevősége" 175 milliárd euróra rúg.

Az El Pais című lap úgy tudja, hogy a kormány a Bankia SA segítségére készül sietni. Spanyolország negyedik legnagyobb bankját különösen súlyosan érintette az ingatlanpiac összeomlása, és legalább 30 milliárd eurónyi "toxikus eszközt" tart portfóliójában.