A Szberbank csütörtökön közzétett jelentésében arról számolt be, hogy 2,3 százalékkal 170,4 milliárd rubelre, azaz több mint 1100 milliárd forintra (1 rubel/6,51 forint) süllyedt nettó profitja az előző év azonos időszakához képest. A nyereség így is felülmúlja a várakozásokat, az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy 10,4 százalékkal 156,3 milliárd rubelre esik a pénzintézet tiszta nyeresége. Szakértők szerint a várakozáson felüli eredményt sikeres devizapiaci műveleteinek köszönheti a Szberbank, ezekből 10,1 milliárd rubeles haszna származott.

A második negyedévben sokkal jobban teljesített a Szberbank. Nettó profitja 9,9 százalékkal 97,5 milliárd rubelre emelkedett az egy évvel korábbi 88,7 milliárd rubelről. Elemzők 83,4 milliárd rubelre számítottak. Az első negyedévben a pénzintézet nettó profitja csökkent, 72,9 milliárd rubelre az egy évvel korábbi 88,5 milliárd rubelről.

A nettó kamatbevétel 20,7 százalékkal 489,9 milliárd rubelre emelkedett az idén az első fél évben.

A jelentés szerint az ukrajnai válság mellett az is hozzájárult az eredmény romlásához, hogy Oroszországban folyamatosan emelkedik a rossz hitelek állománya.

A Szberbank, amely július végén került fel az Európai Unió szankciós listájára, a tavaly első félévi 62,7 milliárd rubelről 150,9 milliárd rubelre növelte az esetleg bedőlő, nem teljesítő hitelek miatt félretett tartalékát. A nem teljesítő hitelek aránya a bank portfóliójában 3,4 százalékra nőtt a 2013 végi 2,9 százalékról.

A pénzintézet jelentésében arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai helyzet "negatív hatással járhat a csoport pénzügyi eredményére és helyzetére", ennek mértékét azonban jelenleg nem tudják megjósolni.

Alekszandr Morozov alelnök június elején még arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti feszültség dacára a Szberbank túl akarja szárnyalni a tavalyi 362 milliárd rubeles nyereséget.