Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) termelése júliusban napi 100 ezer hordóval napi 33,41 millió hordóra emelkedik a Reuters felmérése szerint a júniusi napi 33,31 millió hordóról.

Az OPEC termelési adatait kissé torzítja Indonézia tavalyi és Gabon idei visszatérése a szervezetbe. Nélkülük a júliusi termelés napi 32,46 millió hordó, ami a legmagasabb a Reuters 1997 óta vezetett nyilvántartásában. A júliusi növekedés legnagyobb részét, napi 90 ezer hordót Irak exportja adja, de Nigériának is sikerült kissé növelnie kivitelét az olajipari infrastruktúrát ért fegyveres támadások ellenére is.

A szervezet két legnagyobb termelőjének exportja nagyjából stabil maradt júliusban. Szaúd-Arábia a júniusi 10,50 millió hordóval közel megegyező mennyiséget termelt, ez azonban nagyon közel áll a tavaly júniusi 10,56 millió hordós rekordhoz. Irán termelése 20 ezer hordóval emelkedett. Líbia termelése egy olajmező kiesése miatt csökkent, csakúgy, mint Venezuela termelése.

A világpiaci referenciaként tekintett Brent nyersolaj típus ára a júniusban elért 53 dollár feletti idei csúcs után jelenleg 42-43 dollár körül ingadozik, jórészt a világpiaci túlkínálat miatt.