Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatom atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta a beruházást.

Noha 2010-ben a projekttársaság létrehozásáról emlékeztetőt írtak alá, Bulgária - hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására - 2012 márciusában leállította a beruházást.

Szófia ezután jelezte, hogy nem kívánja kifizetni a már megrendelt reaktorok árát az Atomsztrojexportnak. Az orosz cég a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult jogorvoslatért. A fórum júniusi határozatának értelmében a szerződés Szófia hibájából hiúsult meg, ezért Bulgária kártérítést köteles fizetni az Atomsztrojekszportnak.

(Képünk illusztráció.)