Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több svéd nagyvállalat dönt úgy, hogy kisebb, innovatív cégekbe fekteti a pénzét. Csütörtökön a Scania jelentette be, hogy a teherautó-gyártással foglalkozó részlege egy befektetési tőkealapot hoz létre, hogy startupokat támogasson. A Volkswagen-csoporthoz tartozó svéd márka elképzelései szerint olyan induló vállalkozásokba fektetnek be, amelyek innovatív technológiák kifejlesztésén dolgoznak - írja a Di Digital svéd gazdasági lap.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy mennyi pénzt fektetnek be a Scania Growth Capital (SGC) alapba. Azt viszont már tudni, hogy annak vezetését Lars-Olof Gustavssonra, Svédország első kockázati tőkealapjának létrehozójára bízzák. "A befektetett tőke mennyisége nagyban függ attól, hogy milyen innovatív lehetőségeket térképezünk fel a piacon" - ismertette a lapnak Gustavson.

Azt is elmondta, hogy főként digitalizációs technológiákba, önjáró járművek kutatásába, megújuló üzemanyagok és intelligens gyárak fejlesztésébe akarnak beszállni. Ezeket ugyanis később a termelésben is hasznosítani tudják, a támogatott cégek pedig új lendületet adhatnak a Scania kutatásfejlesztésének.

A cég bejelentette, hogy nem a vállalat központjában, Södertäljéban működik majd a befektetési alap, hanem Stockholmban. A svéd főváros ugyanis az Európai Unió egyik legfontosabb startup-központja.