A UBS mintegy ötezer fős létszámleépítéssel egymilliárd frankos megtakarítást tervez, míg a szektortárs Credit Suisse ezres elbocsátásra szánhatja rá magát, amivel 800 milliót spórolhatna - idézi a Reuters svájci lapok híreit.

A UBS által nem kommentált értesülés szerint a költségcsökkentési programot az igazgatóságnak még el kell fogadnia, ám a bejelentésre minden bizonnyal sor kerül majd a bank második negyedéves gyorsjelentésének július 26-ai közzétételekor. A bank felső vezetésének tagjai korábban már utaltak arra, hogy vitathatatlanul szükség van a költségek lefaragására.

A Credit Suisse várhatóan szintén a második negyedévi számainak publikálásakor közli majd leépítési terveit, július 28-án.

Az állami beavatkozással 2008-ban megmentett UBS már eddig is komoly elbocsátásokat hajtott végre: a legnagyobb svájci bank a válság előtti 78 ezres szintről 64 ezer körülire vágta vissza munkatársainak létszámát, de tavaly már újra 65 ezer fölé növelte. A bérköltségek azután szálltak el, hogy a társaság a viszonylag alacsony bónuszok miatt megemelte a fix fizetéseket, hogy így vonzza, illetve tartsa meg munkatársait, továbbá agresszív toborzásba kezdett a növekvő ázsiai piacokon. A második negyedév azonban rosszul alakult a befektetési banki üzletág számára, összefüggésben az európai adóssággondokkal. A svájci bankok helyzetét versenytársaikhoz képest ráadásul a frank szárnyalása is nehezíti.