Megugrott a Skoda Auto cseh autógyár üzemi nyeresége az idei első fél évben. A német Volkswagen-csoporthoz tartozó Skoda szerdai közleménye szerint az idei első hat hónap üzemi nyeresége 522 millió eurót tett ki, ami éves szinten 22,8 százalékos növekedés. Az üzemi nyereség növekedése mögött elsősorban a kedvezően változó árfolyamok és az alacsonyabb anyagkiadások állnak.

A legnagyobb cseh autógyár bevételei 7,5 százalékkal 6,4 milliárd koronára emelkedtek az első fél évben. A gyár 544 300 személygépkocsit szállított megrendelőinek az első hat hónapban, ami új féléves rekord, és 4,2 százalékos éves szintű növekedés.

"A korszerű és széleskörű modellkínálatunk nagyon népszerű a vevők körében. A nyugat-európai és a közép-európai eladások növelésével sikerült kompenzálnunk az oroszországi és ukrajnai piacon elkönyvelt visszaesést. Az utóbbi két hónapban a kínai piacunk is visszaesett" - mondta Winfried Vahland, a Skoda Auto igazgatótanácsának elnöke szerdai prágai sajtótájékoztatóján.

A Skoda Auto az első fél évben 146 millió eurót ruházott be a termelés korszerűsítésébe és bővítésébe.

A gyár legkeresettebb modellje továbbra is a Skoda Octavia. A luxuskocsinak számító Superb limuzin kombi változatát szeptemberben a frankfurti autóvásáron mutatja be a Skoda Auto, és azonnal piacra is kerül.