Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rasim Ljajic szerb kereskedelmi miniszter weboldalán arról számolt be, hogy fogadta a Diksi, az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi cég alelnökét és több más vezetőjét, akik zöldségek és gyümölcsök vásárlása iránt érdeklődtek. A Diksi vezetői tárgyalnak még a legnagyobb szerb zöldség- és gyümölcstermelőkkel, illetve exportálókkal, és ha megállapodás születik, akkor az első Oroszországba irányuló szállítmányok legkorábban a jövő héten útnak indulhatnak - közölte a szerb miniszter.

A Diksi a harmadik legnagyobb orosz kiskereskedelmi cég, több mint 2 ezer üzlete van országszerte.

A szerb kereskedelmi miniszter korábban azt mondta, hogy Belgrád nem engedélyezi EU-termékek újracsomagolását és exportálását Oroszországba, mert az Szerbia saját üzletét rontaná.

A szerb kereskedelmi minisztérium a múlt héten koordinációs központot állított fel azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a szerb exportálóknak mezőgazdasági termékek kiviteléhez Oroszországba. A központ feladata ezen felül az is, hogy megakadályozza EU-termékek reexportját ( importált termékek továbbexportálása) Szerbián keresztül - közölte a Hina horvát hírügynökség.

Az Európai Bizottság egyik képviselője csütörtökön figyelmeztette Szerbiát, továbbá az EU-tagságra pályázó országokat, de összességében minden harmadik felet, hogy ne helyettesítsék saját termékeikkel a Moszkva által bevezetett mezőgazdasági embargó miatt az orosz piacról kiszoruló EU-termékeket.

Moszkva korábban úgy határozott, hogy augusztus 7-étől egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbia azonban nincs a listán, így egyike azoknak az országoknak, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel való ellátásában.