Az IOR élére idén februárban kinevezett német bankár az IOR átláthatóságának, valamint nemzetközi és az egyházon belüli reputációjának megteremtését tartja prioritásnak. Elmondta, hogy "zéró toleranciát" vezetett be, a vatikáni pénzintézet mindenben meg akar felelni a nemzetközi előírásoknak. Az IOR-nál nem lesz "semmilyen gyanús tranzakció, semmilyen nem idevaló ügyfél" - fogalmazott.

Ennek érdekében a vatikáni bank július 31-ig teljesíti az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (Moneyval) diktálta feltételeket. Ezzel együtt átvilágítják az eddig névtelen számlákat működtető IOR összes ügyfelét, akiknek száma a tavalyi év végén 18 900 volt.

"Havonta ezer számlát tudunk ellenőrizni, a legkockázatosabb ügyfelek ellenőrzése azonban már az idei év végére lezárul" - mondta az IOR elnöke. Korábbi adatok szerint az IOR ügyfelek száma meghaladta a húszezret. Ernst Von Freyberg szerint az ügyfélszám csökkenését nem a bankfeltételek szigorítása okozta, hanem az alvó számlák bezárása.

Az elnök elmondta, hogy a tavalyi évet az IOR 86,6 millió euró nyereséggel zárta. A 2009-2012 közötti időszakban a bank profitátlaga 69 millió euró volt.