Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vazil Hudák szerint az érintett befektetővel folytatandó tárgyalások már a végéhez közelednek. Ezért a kabinet elárulta, hogy a beruházás színhelye Nyitra környékén lesz, és az üggyel kapcsolatos teendők elvégzésére felhatalmazta Viktor Stromcek építésügyi államtitkárt - idézte a TASR hírügynökséget a hirek.sk portál. "Számunkra ez stratégiai befektetés, tehát a pénzügyminiszterrel történő megállapodás után is hajlandóak vagyunk elmenni az állami támogatás lehető legnagyobb mértékéig" - közölte Hudák, s hozzátette: "Időnként a beruházás egész tartamának a 8-9 százalékáról beszélünk".

Sajtóértesülések szerint a Land Rover gépkocsigyár az a stratégiai partner, amely kegyeiért Szlovákia Lengyelországgal együtt versenyez, ám a miniszter nem akarta megerősíteni ezt a hírt. Csak annyit árult el, hogy szeptember végéig döntés születik ez ügyben. (Korábbi hírek szerint Magyarország is versenyben van a Tata/Jaguar Land Rover beruházásáért - a szerk.)

Hatalmas beruházás lesz

A spravy.pravda.sk cikke szerint a beruházás nagysága 1,85 milliárd dollár (mintegy 523 milliárd forint).

A végső szakaszhoz érkeztünk, amelyben Szlovákia és további egy vagy legfeljebb két térség közül kell választani. Tehát valahol a végső döntés előtt vagyunk, ezért születnek bizonyos intézkedések... - idézte Hudákot a hirek.sk cikke.

A parlament június végén törvénymódosítást fogadott el, hogy a beruházás érdekében felgyorsítsa az eljárási folyamatokat. A kormány arról is döntött, hogy a Nyitra melletti ipari park melyik parcelláit bocsátja majd a befektető rendelkezésére.

A kormány folyamatosan pályázik jelentős külföldi befektetőkre, mivelhogy az rendkívül fontos a szlovák gazdaság, a foglalkoztatottság és Szlovákia fejlődése szempontjából. Különféle mechanizmusokat készítünk elő, amelyekkel még attraktívabbá akarjuk tenni a szlovákiai közeget - mondta a kormányülés után Robert Fico kormányfő.