Jelentősen csökkent az Alcatel-Lucent SA vesztesége, miután az USA-ban nekilendültek a vállalat eladásai - jelentette a Bloomberg. Franciaország legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója 10 millió euró nettó veszteséget könyvelt el az első negyedévben szemben a tavaly ilyenkor elszenvedett 515 millióval, illetve az elemzők mínusz 144 milliós előrejelzésével. Az árbevétel 15 százalékkal, 3,74 milliárd euróra nőtt, ezen belül Észak-Amerikában 40 százalékos ugrást könyvelt el a társaság.

A vállalat részvényeinek ára idén megkétszereződött, miután új szerződéseket kötött a hálózataikat fejlesztő mobiltávközlési cégekkel. Utóbbiak az okos telefonok és mobilkomputerek igényeihez alkalmazkodó, nagy adatátvitelre képes, széles sávú rendszereket igyekeznek kiépíteni. Mindezek alapján a cégvezetés abban bízik, hogy az év végére normalizálódik az Alcatel-Lucent helyzete.

Alátámaszthatja reményeiket, hogy például a kiigazított üzemi eredmény 13 millió euró lett az egy évvel korábbi 195 milliós veszteség után és a cégvezetés tapasztaltai alapján az erős piaci kereslet tartósnak ígérkezik. A kedvező üzleti környezet meglátszott a versenytársak számain is: a svéd Ericsson profitja háromszorosára nőtt az első negyedévben, a kínai Huawei pedig öt év alatt háromszorosára, 100 milliárd dollárra akarja növelni árbevételét.