Az orosz államvasutak egyik vezetője közölte, hogy szuperexpreszt terveznek építeni Moszkva és Peking között. A mintegy 7000 kilométeres pálya építése 7 ezer milliárd rubelbe (153 milliárd dollár) kerülne. Ezt Alekszandr Misarin, az állami társaság leányvállalata, a nagy sebességű vasútvonalak vezérigazgatója közölte a TASZSZ-szal. A beruházás több mint felét, 87,5 milliárd dollárt a kínaiak adnák.

A projekt része annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet október közepén kötöttek. Első szakasza a Moszkva-Kazany vonal lesz, azonban egyelőre nem világos, ki finanszírozza a közel 800 kilométeres pálya 21 milliárd dolláros költségét, mivel a kínaiak még nem kötelezték el magukat a Moszkva által kért 8,7 milliárdos részlet megfizetése mellett. A tervek szerint a szuperexpresz átlagos sebessége óránként 400 kilométer volna, ezzel a jelenleg több mint hat napos út a két főváros között mintegy 33 órára csökkenne.

Gennagyij Timcsenko multimilliárdos, akit az után neveztek ki az orosz-kínai üzleti tanács elnökévé, hogy nyugati szankciólistára került, arra számít, hogy az új vasút forgalma meg fogja haladni az évi 200 millió utast - írta a The Moscow Times.