A Vodafone rákényszerül arra, hogy áthárítsa az ügyfelekre a telefon adó költségét, de nem a teljes mértékét terheli rá az előfizetőkre. Miután a telefonadó mechanizmusa és alkalmazása is rendkívül bonyolult, a Vodafone úgy döntött, hogy egyszerűbb megoldást alkalmaz - mondta Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója egy mai tájékoztatón, aki kiemelte, hogy ezzel megőrzi díjcsomagjainak átláthatóságát és egyszerűségét, és megtartja a Vodafone által kínált kedvezményeket is.

A lakossági előfizetői tarifáknál sávos lesz a havidíj-változás, azaz arányosan a díjcsomagokban foglalt percek mennyiségét veszi alapul, vagyis a csomagokban foglalt percek mennyiségétől függően emelkedik, de egyetlen esetben sem haladja meg a nettó hétszáz forintot, vagyis a törvény meghatározott plafonnál. A bónusz perceket nem veszik figyelembe  a csomag havi díjának megállapításakor.

A kisvállalati ügyfelek esetében SIM kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezetnek be, de ennek mértéke a havonta nettó 1250 forintot egyik tarifacsomagnál sem fogja meghaladni, ami azt jelenti, hogy az árváltozás nem haladja meg a kormány által megjelölt maximum felét.

Az egymás közötti ingyenes beszélgetéseknél nem lesz változás. A feltöltőkártyás ügyfelek esetében, annak speciális, előre fizetett jellege és jellemzően havidíj mentessége miatt a fenti elvrendszertől eltérő megoldásra kényszerül a mobilszolgáltató és magasabb percdíjakat vezet be, de az emelés mértéke nem éri el a nettó két forintot, és nem vonatkozik a jutalom percekre és sms-ekre. A Vodafone Zrt a bónusz percekhez és sms-ekhez nem nyúl hozzá - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A vezérigazgató szerint éves szinten 8-10 milliárd forintra becsülhető az új adó hatása -, amennyiben az adó nem gyakorol különösebb hatást a forgalomra -, ami egy pár milliárddal meghaladja azt az összeget, amit a cég jelenleg ágazati külön adóként fizet. Egyelőre nem mondható meg, hogy az új adónak milyen hatása lesz a forgalomra, de elképzelhető, hogy ez mérséklődik, aminek következtében a büdzsébe befizethető áfa mértéke is csökkenhet.

Az ügyfeleknek mától 15 napjuk van arra, hogy a hűség szerződésektől - ingyen - elálljanak.

Beck György,a  társaság elnöke pedig azt mondta el, hogy az ágazati külön adó és az új adó együttesen éves szinten az iparág számára száz milliárd forintos terhet jelent. A mobil távközlési társaság arra számított, hogy a három éves időszak leteltével, idén kivezetve az ágazati adót, a cég fellégezhet, és még lendületesebben folytathatja beruházásait is. Jelenleg a társaság egy tucat jogszabályi kötelezettségből adódó IT fejlesztést folytat. Beck György megígérte, hogy a cég a jelen helyzetben is tovább viszi a fejlesztéseket.

A Vodafone azért kényszerül az adó áthárítására, mert a régi az új adó módosítja a  cég költségstruktúráját.