Az Urál hegységben tevékenykedő Art-Grani öntöde éremsorozattal emlékezik meg arról, hogy a Krím félsziget hatvan év után visszakerült Ukrajnától Oroszországhoz - jelentette a Moscow Times. A Cseljbinszk stúdió közreműködésével készült emléktárgyakon nem mulasztották el kihangsúlyozni Vlagyimir Putyin államfő elévülhetetlen érdemeit a terület bekebelezésében.

A Krím 2014 kollekció 25 darab tenyérnyi méretű, egy kilogrammos, úgynevezett sterling minőségű (a leggyakoribb, a 13. század óta használt, 925 ezrelékes finomsági fok - sph.hu) ezüsttel és arannyal bevont érmét is tartalmaz majd, amelyek egyik oldalán Putyin arca, másik oldalán a Krím félsziget látható. Hogy egyértelmű legyen, a cég közleménye leszögezi: az érme fej oldalán Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin államfő portréjának domborműve látható, azé az emberé, aki úgy döntött, felelősséget vállal a krím népéért.

Az nem derült ki, hogy mikor jelenik meg a piacon az újdonság, illetve hogy mennyit kérnek majd érte. A dizájnstúdió, amely azzal a szlogennel reklámozza a érméket, hogy "egy kilogramm nagylelkűség", annyit elárult, hogy a többi érme Oroszország elmúlt 15 évének nagy pillanatait és kortárs hőseit örökíti meg nemesfémbe öntve. Az öntöde magánrendelésre és készít érméket, amelyek vásárlói megválaszthatják milyen hőst akarnak látni rajtuk. Ezeknek az emléktárgyaknak az ára sem publikus.