Az évi 36 milliárd köbméter kapacitású Opal gázvezeték az Észak-Németországba érkező földgázt szállítja Németország déli területeire és a Cseh Köztársaságba - írta az MTI.

Az orosz gázszállítások korlátozására a lengyel PGNiG és a PGNiG Supply & Trading vállalat nyújtott be keresetet egy düsseldorfi bíróságon. "A felperesek nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a Gazpromnak biztosított szállítási kapacitás növelése helyrehozhatatlan piaci hátrány jelentene számukra" - indokolta a bíróság az elutasító döntést.

A lengyel vállalatok kezdeményezésére tavaly decemberben az Európai Unió Bírósága (EUB) 50 százalékban korlátozta a Gazprom számára az Opal gázvezeték kapacitásának a használatát. A múlt héten az EUB visszavonta a döntést.

Az Oroszországból Észak-Németországba a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat földgázvezeték-pár második vezetékpárja, az Északi Áramlat 2 megépítésével egy időben a német Wintershall olajipari vállalat egy második gázvezetéket is le kíván fektetni az Opal mellé Eugal néven. Lengyelország az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését is ellenzi.