Tizenhét országban találtak Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást, és annak a cégnek a vezetőit is letartóztatták, amely a szennyezett termék terjesztéséért felelős - írja a portál.

Csütörtökön a Chickfriend nevű holland cég két vezetőjét letartóztatták, miután a nyomozás során kiderült, hogy a cég telepein Fipronil rovarirtó szerrel kevert tetűirtót használtak. A vezetőket közegészség veszélyeztetésével vádolják, a hatóságok autókat, ingatlanokat foglaltak le, és bankszámlákat is zároltak, a később kártérítési összeg fedezetének biztosítása miatt. Az is kiderült, hogy a holland telep tulajai a belga Poultry-Vision nevű cégtől vették a rovarirtó szert.

Péntekig tizenöt európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia - az EU-n kívül Svájcban és Hong Kongban is.

Magyarországon eddig nem találtak rovarirtós tojást. Európában eddig csaknem az összes laboratórium tesztből az derült ki, hogy a szennyezett tojásokba nagyon kevés rovarirtó került, a megengedett mennyiség hetede-tizede, ugyanakkor egy belga tesztből az jött ki, hogy a szennyezett tojásokba a megengedettnél több mérgező anyag került - az ügy hátteréről bővebben az Indexen olvashat.