Az Aeroflot részvénykibocsátással tőkét emel, és még az idén privatizálja egy 10 százalékos pakettjét elnöki rendelet alapján - közölte az ITAR-TASZSZ.

A társaság papírjainak 51,17 százalékát közvetlenül a kormány birtokolja, a többi különböző állami vállalatok tulajdonában van, és a rendelet értelmében az állami ellenőrzést a privatizáció nem befolyásolhatja.

Az eladandó részvények értékét a kormány július végén 200-300 millió dollárra becsülte. Az Aeroflot csoport tavaly 31,4 millió utast szállított.

Most rohamtempóban hoznak létre egy új fapados légitársaságot a szankciók miatt felszámolt Dobroljot helyett. Vitalij Szaveljev, az Aeroflot vezérigazgatója szerint ennek a téli szezonkezdésre, október 27-re már működnie kell. Elsősorban a hazai piacra koncentrál, a Dobroljot létezésének hat hetében kiszolgált vonalakon - de a Krím-félszigetre valószínűleg nem repülnek, mert elsősorban emiatt hívta ki maga ellen a szankciókat és bukott meg az első fapados kísérlet. Az új társaság négy géppel indít, amelyeket még a Dobroljotnak vettek, illetve rendeltek meg, ezek Boeing 737-800-as típusúak.