A hónap elejével életbe lépett új horvát csődtörvény 19 646 vállalatot visz csődbe, amelyek 10 139 embert alkalmaztak. A szabályozás értelmében automatikusan csődben levőnek minősül minden olyan vállalat, amelynek vagyona több mint 120 napot volt befagyasztva - írta a Balkan Insight. A közel 20 ezer cég tartozása mintegy 2,5 milliárd euró, míg a 15 ezer, alkalmazottal nem rendelkező, 1,9 milliárd euróval tartozik különböző hitelezőknek.

A FINA horvát pénzügyi felügyelet 8 nappal azután, hogy a vállalat vagyonelemeinek zárolására kijelölt 120 nap letelik, megkezdi a csődeljárást - azonban ennek bírósági előkészítése már a 90. napon indul, elsősorban azoknál, amelyek három hónapja nem fizették ki munkásaikat. Ezért a tartozásukért az állam áll jót - három havi minimálbért juttat nekik. A folyamatot a felügyelet az 1000 napnál régebben zárolt vagyonú és alkalmazottakkal nem rendelkező cégekkel indítja.

A változást az eddigi törvény alkalmatlansága kényszerítette ki, amely értelmében a csődeljárás költsége a vállalati vagyon akár 70 százalékát is felemésztette.