Rendkívüli intézkedéseket tervez a japán kormány a 2011. márciusi földrengésben és cunamiban súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű körül kialakult vészhelyzet kezelésére - jelentette be a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium, amely az USA-t és Franciaországot leszámítva a világ legnagyobb nukleáris infrastruktúráját felügyeli. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint ez dekódolva azt jelenti, hogy kiveszik a leolvadt reaktorok hűtését és a felgyülemlett, erősen radioaktív szennyvíz kezelését a létesítmény tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató kezéből.

Első, ideiglenes lépésként nátrium-szilikátot, köznapi nevén folyékony üveget nyomnak a talajba, hogy megelőzzék a leszivárgó szennyezett víz, illetve a beszennyeződő talajvíz további szétfolyását, valamint bekerülését a Csendes-óceánba. Hosszabb távon el akarják távolítani a tartályokban lévő radioaktív vizet és a föld alatt olyan csatornának akarnak kiépíteni, amelyek elterelik a környező hegyekből lefolyó talajvizet a reaktorok környékéről. Ezek még a szennyvíznél is jóval veszélyesebbé válnak, amint áthaladnak az erőmű környezetén.

Jégverembe zárják

A legvégső lépcső egy jégfal kialakítása a leolvadt, ám még mindig hőt termelő reaktorok körül. Ez 40 méter mélységbe nyúló betonfalat jelent, amelybe hűtőcsöveket építenek. A rendszer segítségével az Északi-sarkkörnek megfelelő környezetet teremtenek, azaz kőkeményre fagyasztják a talajt. Egyelőre nem tudják, mennyibe kerülne mindez, az elképzelések szerint szeptember közepére készítik el a részletes rendezési tervet.

A japán atomenergia-ügynökség - hasonlóan független szakemberekhez - nem bízik meg a Tepcótól származó információkban. A cég elismerte, hogy egyik tartályából naponta 300 tonna életveszélyes radioaktív szennyezést hordozó víz kerül az óceánba, ahonnan a radioaktív anyagok bekerülhetnek a táplálékláncba. Szakértők szerint ugyanakkor több lyuk is lehet és senki sem tudja, hogy mennyire szennyeződik a talajvíz. A cég ráadásul ma bejelentette, hogy a hűtővíz károsanyag-tartalmát szűrő egyik berendezését le kell állítania legalább egy hétre.

A területen több száz kisebb-nagyobb víztartály van, a nagyobbak ezertonnásak, a kisebbek száztonnásak. A cég naponta 400 tonna szennyvizet termel, így a tárolórendszer kapacitásának 85 százalékát már felhasználta. A lyukakon túl óriási kockázatot jelent egy esetleges újabb földrengés, ami eltörölheti a föld színéről az egész létesítményt, rászabadítva a környezetre annak barátságtalan tartalmát. A nukleáris hatóság a hétfokozatú nemzetközi radioaktív riasztási skálán egyesről hármasra emelte a Fukusimában kialakult helyzettel kapcsolatos figyelmeztetését.