Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A bankok többsége azonban némi enyhítést ismét csak a várakozások során jelzett. A válaszadók előrejelzései alapján a lakossági hitelezésben a szigorítások megállása várható, sőt a jelenlegi szigorú hitelezési gyakorlathoz képest némi enyhítés prognosztizálható az elkövetkező két negyedév során.

Biztatóbb jelek azért már a bekövetkezett folyamatok alapján is akadnak. Az előző felméréshez képest már kevesebb bank jelezte hitelezési feltételeinek szigorítását a lakáscélú hitelezésben, bár a fogyasztási hitelezés területén a szigorítók aránya növekedett. A szigorítás elsősorban a nem ár jellegű feltételekben (a minimális hitelképességi szint növekedésében, a minimális önrész megemelésében, a havi törlesztés jövedelemhez viszonyított arányának és a hitelfedezeti aránynak a csökkenésében) érhető tetten.

2009 második negyedévében szinte egyöntetűen a háztartási hitelportfólió romlásáról számoltak be a bankok mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek szegmensében, de a korábbinál kevesebb bank számít további romlásra a következő félévben.
A vállalati hitelezésben a második negyedévben a valóság közelebb került az eredeti prognózishoz. A hitelezési hajlandóság csökkenése ugyanis az MNB szerint megállt a nagy- és közepes vállalatok, illetve a kis- és mikrovállalatok finanszírozásában.

A pénzintézetek - aligha meglepő módon - a korábbinál is kevésbé szívesen adtak viszont pénzt az üzleti célú ingatlanokra. A hosszú lejáratú hitelek kereslete - a beruházások visszaesése miatt - tovább csökkent, de a rövid lejáratú hitelek iránti igények nőttek, így a válaszadók összességében a vállalati hitelek iránti kereslet némi erősödését érzékelték.

A bankok az előző negyedévihez képest immár kisebb arányban szigorítottak, elsősorban az egyes iparág-specifikus problémák, illetve az érzékelt kockázatok miatt. A vállalati finanszírozás következő féléves időszakára vonatkozóan a piac szereplői a kihelyezni kívánt hitelmennyiség fenntartását, illetve enyhe növelését jelezték előre.