A dubaji székhelyű légitársaság egy éve indította el járatát Budapestre, keddtől pedig 364 üléses Boeing 777-es gépet közlekedtet, ez a legnagyobb gép a budapesti repülőtér életében, amely menetrend szerint közlekedett.

Horváth Gábor, az Emirates magyarországi irodájának vezetője a repülőgép ünnepélyes fogadásán azt mondta, jól állnak az előzetes foglalásokkal, az első géppel annyi utas érkezett, amennyit a korábban a járaton üzemeltetett Airbus A330-assal nem tudtak volna elhozni. A be- és kiutazók, illetve üzleti és nyaraló utasok aránya közlése szerint 50-50 százalék.

Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette még: további bővülésre számítanak a magyar piacon, a céljuk, hogy a nagyobb gépet is akkora töltöttséggel üzemeltessék, mint a kisebbet.

Thierry Aucoc, az Emirates európai és oroszországi kereskedelmi működéséért felelős alelnöke azt hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt, október végén érkezett az első járat, azóta a budapesti gépek átlagosan 78,5 százalékos töltöttséggel üzemeltek, egy év alatt 150 ezer utasuk volt és 3700 tonna árut szállítottak.

Az MTI-nek nyilatkozva Thierry Aucoc közölte továbbá: 30 százalékkal növelték kapacitásaikat a nagyobb gép forgalomba állításával, de sok tenni valójuk van még a piacon: Budapest Európa kapuja Ausztráliának, Japánnak, Dél-Afrikának, ezt kell kihasználnia a légitársaságnak.

Kam Jandu, a Budapest Airport járatfejlesztési igazgatója megjegyezte, az elmúlt időszakban sokszor hektikusan mozgott az utasforgalom Budapesten, de két éve folyamatos erősödés tapasztalható, idén év végén elérhetik a 10 millió utast és ez az Emiratesnek is köszönhető.