A China Construction Bank, az ország második legnagyobb bankja hamarosan jogosítványt szerez ahhoz, hogy a rossz hitelekkel foglalkozó eszközkezelőjét létrehozza. A kínai felügyelet nem rég vezetett be egy szabályozást, amelynek keretében azok a cégek, amelyek nem tudják törleszteni adósságukat, részvényeket adhatnak a hitelintézetnek, amelynek tartoznak, ennek kezelésére hozzák most sorra létre a bankok az eszközkezelőket.

A Minsheng bank is hoz létre erre egy külön vagyonkezelőt, amellyel az 5,7 milliárd dollárnyi adósságát akarja csökkenteni. Jelenleg a felügyelettel egyeztet a pénzintézet az eszközkezelő tevékenységi körének és tulajdonosi struktúrájának meghatározásához.

A bedőlt hitelek kezelésének piacát jelenleg négy pénzintézet uralja: a China Huarong, a Cinda, az Orient és a Great Wall, amit a kormány 1999-ben hozott létre azért, hogy a bankrendszer rossz hiteleitől szabadulni tudjon. A gazdasági lassulás miatt a bankok most ismét nyomás alatt találják magukat a rossz hitelek állományának növekedése miatt.

A szabályozó előírja a bankoknak, hogy közvetlenül nem cserélhetik ki a nem teljesítő hiteleket részvényekre, ezt a tevékenységet köztes szereplőkön keresztül kell elvégezniük. Ezeket a szereplőket akár maguk a bankok is létrehozhatják, így születtek meg az erre a célra létrehozott eszközkezelők.

Egyes elemzők szerint több bank is hasonlóan dönthet az adósság kezeléséről, a bankok mérlege pedig ettől egészségesebb lesz, a Fitch szerint viszont a transzparencia hiánya és a kockázatok is növekedhetnek, mivel a bankok a komplikált tulajdonosi és tranzakciós struktúrák fenntartják a bankok rosszul működő cégek felé való kitettségét, annyi különbséggel, hogy a kitettség kikerül a mérlegből.