Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB hivatalból végzett átfogó vizsgálatot a Solar Capital Markets Értékpapír Kereskedelmi Zrt.-nél (Solar Capital), amely keretében a befektetési vállalkozás tevékenységét, s a fogyasztóvédelmi előírások betartását is ellenőrizte. A jegybank a 2012. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat egyebek között a belső szabályzásra, a folyamatba épített kontrollpontok kialakítására, a nyilvántartások vezetésére, a portfóliókezelési tevékenységre, s az informatikai rendszerek működésére vonatkozóan talált hiányosságokat. Megállapította továbbá, hogy a Solar Capital tevékenysége során nem biztosította a jogszabályoknak megfelelően a saját tulajdonú, illetve az ügyfelek pénzügyi eszközeinek elkülönített kezelését, s annak ellenőrizhetőségét.

Az MNB átfogó ellenőrzése keretében fogyasztóvédelmi szempontból is vizsgálta a Solar Capital tevékenységét, s feltárta többek között, hogy a befektetési vállalkozás - a kockázati besorolást meghatározó - ügyféltesztek kiértékelésekor, az ügyletkötést megelőző tájékoztatása, s a panaszkezelési eljárása során nem minden tekintetben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában összesen 14 millió forint felügyeleti és 3,2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki a Solar Capitalra. Kötelezte továbbá, hogy 2016. május 15-ig, illetve június 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket a jogsértések megszüntetésére, s erről - a belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak. A kötelezés keretében a társaságnak gondoskodnia kell az értékpapír- és pénzszámla vezetést, a portfóliókezelést, a prudens adminisztratív rendet, az informatikai rendszert, a panaszkezelést, az ügyfél tájékoztatást, valamint belső szabályozását érintően feltárt hiányosságok megszüntetéséről. Teljes körűen meg kell felelnie az ügyfél pénzek és a saját tulajdonú pénzügyi eszközök elkülönített kezelésére, illetve ezek ellenőrizhetőségére vonatkozó jogszabályi előírásoknak is.

A bírság kapcsán súlyosító körülmény volt a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellege és az együttműködés hiánya. Nyomatékosan vette figyelembe a jegybank azt is, hogy a társaság többször hibásan értékelte az ügyfelek kockázattűrési képességét felmérő teszteket, s előzetesen nem figyelmeztetett, ha a fogyasztó - kockázati besorolása alapján - nem megfelelő ügyletkötésre készült megbízást adni. Enyhítő körülménynek számított a társaság csekély piaci súlya, a jogsértések előfordulásának egyszeri jellege, az, hogy a Solar Capital a hiányosságok egy részét már az eljárás során orvosolta, s hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.