Szakértők szerint az eurózóna adósságválságának újabb jele, hogy az osztrák pénzügyi felügyelet kötelezte az ország bankjait kelet-közép-európai tevékenységük korlátozására - jelentette a Financial Times. Az osztrák adósságok AAA besorolását veszélybe sodorhatja, ha a befektetők úgy látják, hogy Kelet-Európában elszenvedett veszteségeik miatt a bécsi kormánynak fel kell tőkésítenie a legnagyobb osztrák bankokat.

Magyar hitelt magyar betétből

A bankfelügyelet az Erstét, a Raiffeisent és az olasz UniCredit tulajdonában lévő Bank Austriát kötelezte arra, hogy ne hitelezzen sokkal többet a régió országaiban, mint amennyi betétet leányvállalatai gyűjtenek. Az új hitelek és a helyi finanszírozás aránya maximum 110 százalék lehet.

Lesz újabb bécsi egyezmény vagy sem?

A Fitch Ratings hétfői közleménye az euróválság legnagyobb kockázatai közé sorolta a közép- és kelet-európai országokban működő euróövezeti bankérdekeltségek finanszírozási forrásainak csökkenését. A hitelminősítő szerint az euróövezeti válság további mélyülése közép-kelet-európai bankérdekeltségeik finanszírozásának csökkentésére kényszerítheti az euróövezeti bankokat, ami a hitelellátás szűkülése miatt hatással lehet a felzárkózó európai gazdaságok növekedésére.

Az EBRD ugyanakkor a múlt héten jelezte, hogy néhány héten belül új megállapodást köthet európai bankokkal arról, hogy megakadályozzák a kelet-európai leánybankok forrásainak kiszáradását.

Igaz, az Erste pénzügyi vezérigazgatója, Manfred Wimmer már október végén úgy fogalmazott: nincs szükség arra, hogy a nyugat-európai bankok elkötelezettek maradjanak a bécsi egyezményben foglaltak iránt. A bankok ugyanis akkor tették meg ígéretüket, amikor az érintett országok, köztük Magyarország és Románia folyómérleg-hiánya magas volt, és kevesebb lehetőségük volt finanszírozni önmagukat - mondta Wimmer.

A 2008-2009-ben tető alá hozott bécsi egyezményben a magyarországi bankszektor szempontjából meghatározó anyabankok kinyilvánították elkötelezettségüket itteni leánybankjaik iránt, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá magyarországi finanszírozásuk megfelelő szinten való tartásáról. Az EBRD tájékoztatása szerint z európai politikusok, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) a bankokkal és a hatóságokkal a 2008-2009-esnél szorosabb együttműködésben dolgoznának a kockázatok kezelésén. Az intézmény úgy látja ugyanis, hogy a bankoknak további tőkére lehet szükségük a nem teljesítő hitelek magas aránya miatt, ami ráadásul tovább is nőhet.

Az osztrák bankok Kelet-Közép-Európa legnagyobb hitelezői, emellett jelentős szereplői az olasz pénzügyi piacnak is. A három említett nagybank kelet-európai befektetései meghaladják az osztrák GDP-t, ezért a befektetők attól tartanak, hogy a bécsi kormány nem tudná megmenti ezeket, ha keleti piacaikon bajba kerülnének.

Nem lesz pénz

A pénzintézetek képviselői a döntésre reagálva azt állították, hogy annak nem lesz jelentős hatása kelet-európai tevékenységükre, mivel már most is az ott gyűjtött betétekre alapozzák ottani hitelezésüket. Elemzők azonban úgy vélik, hogy a felügyelet lépése mérsékelni fogja a rendelkezésre álló forrásokat.

A korlátozás ugyan erősíti az Európában kialakuló válságciklust, ugyanakkor biztonságosabbá teszi az osztrák bankokat.

Különösen kellemetlenül érinti a lépés azokat az országokat, köztük Magyarországot, amelyekben az érintett bankok aktívak.

Betonozzák az alapokat

A hitelezési korlátozás mellett a bécsi jegybank is bejelentette a maga szigorításait. A három nagybanknak már 2013 januárjára, azaz a korábbi határidő előtt hat évvel teljesítenie kel a Bázel III szabályrendszer követelményeit. Némi könnyítést jelent, hogy a 2009-es feltőkésítésük során az állam és más befektetők kezébe került nem szavazó részvényeiket is beszámolhatják tőkéjükbe. További szabály, hogy 2016 januárjáig további háromszázalékos "ütköző tőketartalékot" kell képezniük.

Elemzők szerint az Erste és a Raiffeisen simán venni tudja az új akadályt, mivel - ahogy az az európai bankfelügyelet (EBA) júliusi stressztesztjén kiderült - jó úton vannak afelé, hogy 2012 végére elérjék a kilencszázalékos tőkemegfelelési mutatót. Ugyanakkor a negyedik legnagyobb osztrák pénzintézetnek, a Volksbanknak gondjai lehetnek.