A Szuhoj SSJ 100 as utasszállítógépből a Malév már korábban 30 darabra jelenlette be igényét, és az erre vontakozó szándéknyilatkozatot a Párizsi Légishown alá is írták.

A mostani megállapodás értelmében a Malév karbantartó leánycége az Aeroplex végzi majd az SSJ100-as repülőgépek teljes körű karbantartását Európában és Oroszországban. Ez magába foglalja a nagyjavításokat, műszaki módosításokat, a be nem tervezett karbantartási munkákat, a forgalmi és hangárban történő karbantartási munkákat, valamint olyan mobil szerelő csoportokat is, melyek a szervizelési munkákat a karbantartó bázistól távol is el tudják végezni.

A Szuhoj új, nemzetközi kooperaációban készülő 100 személyes utasszállítógépe júniusban Le Bourget-ben mutatkozott be, s már akkor jelezték, hogy a karbantartást vélhetően az Aeroplex végzi majd. Ezt nagyban elősegítette, hogy a Malév-leánycég már 2007-ben létrehozta moszkvai képviseletét a Domogyedovó nemzetközi repülőtéren és további oroszországi bázis megnyitását tervezi.

A Napi értesülései szerint Seremetyevón nyílik majd meg az Aeroplex második oroszországi karbantartó bázisa – amely a Superjet mellett Boeing gépek javítását is végzi majd. A magyar céggel a SuperJet International kötött szerződést – ez az olasz Alenia Aeronautica (51 százalék) és az orosz Suhoj Holding (49 százalék) velencei bázisú vegyesvállalata, amely a Suhoj Superjet 100-as típusú regionális repülőgép marketingjével, értékesítésével foglalkozik.

A Szuhoj Superjet 100 repülőgépre - a Malév 30 darabos igényével együtt - eddig 122 rendelés érkezett, az első két gépet ez év decenberében adják át.