Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ricardo Cardoso, a bizottság szóvivője elmondta: bár figyelembe veszik a bejelentett változásokat, az EB tiltott állami támogatást vizsgáló ellenőrzése folyamatban van, és folytatódni fog. Arra keresnek választ, hogy a Luxemburggal kötött, adózásra vonatkozó megállapodás biztosított-e piaci előnyt az Amazonnak - tette hozzá.

Az Amazon, megváltoztatva eddigi gyakorlatát, május elsejétől az értékesítés helyén - Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában - fogja elkönyvelni bevételeit. Szakértők szerint így a vállalat az eddiginél több adót fizet a következő években.

Az Amazon tavaly 16 millió dollár adót fizetett az Észak-Amerika után a második legnagyobb piacának számító Németországban, miközben árbevétele elérte a 11,9 milliárd dollárt az országban. Az Amazon.de 32 millió euró nyereséget ért el, amiből 11,9 millió euró (mintegy 16 millió dollár) társasági adót fizetett.

A társasági adót a nyereségből számolják, nem árbevételből - mondta az Amazon.de szóvivője, hozzátéve, az elektronikus kiskereskedelem alacsony haszonkulcsú üzlet, valamint éles a piaci verseny is, ami lefelé nyomja a profitot.

Az EB a Fiat Chrysler autógyár Luxemburggal, valamint az Apple amerikai információ-technológiai óriáscég és az ugyancsak amerikai Starbucks, a világ legnagyobb kávézólánca Írországgal kötött adózási megállapodásait is vizsgálja.