A Federal Reserve (Fed) három és hat hónap közötti időtávra meghosszabbította a hitelpiacok újraindítását szolgáló, ezermilliárd dollár értékű, eszközhátterű értékpapírok vásárlásáról szóló TALF-programot - írja a Bloomberg. Ez a lépés megmentheti a kereskedelmi ingatlanok piacát a növekvő fizetésképtelenségektől, illetve a zuhanó áraktól.

A döntés értelmében az újonnan kibocsátott értékpapírok esetében december 31-e helyett június 30-án fejeződik majd be a program, a január 1-e előtt értékesített eszközök esetében három hónappal kiterjesztve, március 31-re módosították a befejezés dátumát. A Fed nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben tovább hosszabbítsa a lejárati dátumokat.

A TALF-programot márciusban indította el a Fed, annak érdekében, hogy újraindítsa a többek között autó-, hitelkártya- vagy diákhitel-hátterű értékpapírok piacát. Júniusban bővítették ki a programot, 100 milliárd dollár értékű hitel lefedezésére, a kereskedelmi ingatlannal fedezett értékpapírok piacának felolvasztására. Augusztus 12-ig 29,6 milliárd dollár értékben helyeztek ki hitelt a program keretén belül.