Az európai bankoknak nagyjából 10 milliárd euró friss tőkére lehet szükségük tőketartalékaik feltöltésére az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bankfelügyelet (EBA) stressztesztje alapján - írja a MarketWatch. Csütörtökön megkezdődtek a konzultációk a vizsgálatba bevont nagybankokkal. Ennek során reagálhatnak a teszt eredményeire, amelyeket vasárnap hoznak nyilvánosságra.

Az ECB és az EBA azt állítja, hogy az eddigi legkeményebb ellenőrzést hajtotta végre, amelyben a legkülönbözőbb válság-forgatókönyveket szimulálva vizsgálták a bankok csődállóságát. Erre az ígéretre nagy szükség van, mert a korábbi három európai stresszteszt (egy 2010-ben, majd kettő 2011-ben) megbukott a tesztvizsgán. Volt olyan bank, amely jó osztályzatot kapott, majd kisvártatva megroggyant.

Jó hír lesz

Az európai pénzügyi szektort körbelengő bizonytalanság jelentős része el fog oszlani vasárnap - véli Patrick Moonen az ING értékpapír-stratégája. A viszonylag kis forrásigény, amely ráadásul a várakozások szerint másodvonalbeli bankokat fog érinteni, erősíteni fogja a pénzintézetek iránti befektetői bizalmat, azaz nőni fog a részvényeik iránti kereslet. Emellett egyesülések és felvásárlások indulhatnak a kisebb bankok piacán.

A hét közben napvilágot látott találgatások folytatódtak. Az elemzők főként görög és osztrák bankok bukására számítanak. Szóba került az ír állam tulajdonában lévő Permanent TSB és a Volksbank - egyikük sem kommentálta a találgatásokat. A szakértők úgy vélik, lehet másfél tucat olyan bank is, amely ugyan elhasalt a teszten, de mivel az abban felhasznált adatok a 2013. december 31-ei állapotukat tükrözték, azóta rendezték helyzetüket.

Kevés lehet

Ezt támaszthatja alá, hogy a szeptember végét megelőző 12 hónapban az európai bankok 53 milliárd dollár tőkét halmoztak fel, főként a hazai bankfelügyeleti hatóságaik elvárásait teljesítve. Eközben az USA pénzintézetei csak nyolcmilliárd dollárral hizlalták tőkéjüket - derül ki a Citigroup adataiból.

Az ECB és az EBA elszántságát mutatja, hogy az idei stresszteszt eredményeiben több ezer adatot közölnek a bankokról. Ezzel akarják növelni átláthatóságukat, hogy végre véget vessenek a hitelezést bénító bizalmatlanságnak. Egyes elemzők azonban kételkednek ennek a törekvésnek a sikerében.

Úgy vélik, a bankok sose fogják beismerni, hogy mennyi rossz hitelük van és nem vállalják a leírásukkal járó rövid távú veszteséget. Az európai pénzintézetek nem igazán egészségesek és nem képesek támogatni hiteleikkel a gazdaság fellendülését - előlegezi meg a stresszteszt eredményét Alberto Gallo, az RBS bank stratégája.