Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A készülék üzletág értékesítése után fő tevékenységi körré előlépett mobil távközlési hálózati berendezés üzletág értékesítési árbevétele az idei első negyedévben 2,33 milliárd euró volt. Üzleti eredménye pedig az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal, 216 millió euróra emelkedett. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagosan 143 millió eurót vártak. A térképszolgáltatás 209 millió euró forgalmat bonyolított le, üzleti eredménye pedig 10 millió euró lett.

A Nokia Technologies a 131 millió eurós első negyedévi forgalom után 86 millió euró üzleti eredményre tett szert. Az első negyedévben megmaradt üzleti területein összességében 2,7 milliárd euró, az egy évvel korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb forgalmat ért el a Nokia, szemben a 2,85 milliárd eurós elemzői várakozásokkal.

A mobil telefonkészülék üzletág forgalma az első negyedévben 30 százalékkal 1,93 milliárd euróra csökkent. Az üzletág 347 millió eurós veszteségét messze nem tudta ellentételezni az összes többi üzletág 108 millió eurós nyeresége. Összességében tehát a Nokia 239 millió euró veszteséggel zárta az első negyedévet.

A Nokia az eredmény beszámoló alkalmával bejelentette, hogy a cég vezetését május elsejétől Rajeev Suri, a hálózati üzletág, a Nokia Solutions and Networks (NSN) vezetője veszi át. Az éveken át veszteséges üzletágat az indiai származású Rajeev Suri tette nyereségessé 2012-ben. Az NSN az Ericsson és a kínai Huawei legnagyobb versenytársa a nemzetközi mobil távközlési berendezés piacon. A Nokia az NSN elnevezést megszünteti.

Tavaly az NSN járult hozzá a legnagyobb mértékben a Nokia azon tevékenységeinek 12,7 milliárd eurós értékesítési árbevételéhez, amit a továbbiakban is folytatni kíván. A hálózati berendezés üzletág tavaly 11,3 milliárd euró, a térképszolgáltatás 914 millió euró, a szabadalmi üzletág pedig (technologies) 529 millió euró értékesítési árbevételt ért el. A mobil telefonkészülék üzletág Microsoftnak történő 5,4 milliárd eurós eladása után a Nokia a hálózati berendezés és a navigációs üzletágra, illetve a távközlési szabadalmainak kezelésére kíván összpontosítani.

A Nokia a tavalyi eredmény után 1 milliárd euró osztalékot tervez fizetni, és 1,25 milliárd eurót szán részvények visszavásárlására fordítani. Adósságait 2 milliárd euróval csökkenti, ami évi 100 milliós törlesztési megtakarítást jelent majd számára.