Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyet a brit közszolgálati médiatársaság televíziójának oknyomozó riportprogramja, a Panorama tárta fel. A hétfő este sugárzandó, a BBC által részleteiben előzetesen ismertetett riportfilm szerint Lengyelországban eddig tizenegy orvos és a GSK egyik regionális igazgatója ellen emeltek vádat korrupció gyanújával. A BBC szerint, ha a vádak bizonyítást nyernek, akkor a GlaxoSmithKline a brit és az amerikai korrupcióellenes törvényeket is megsérthette, mivel mindkét ország tiltja a területén tevékenykedő vállalatoknak más országok állami alkalmazottainak megvesztegetését.

A GSK egyik volt lengyelországi értékesítési képviselője a BBC-programban kijelentette, hogy "a képlet egyszerű: fizetünk az orvosoknak, ők pedig felírják gyógyszereinket (...) Ha nem fizetünk az orvosoknak, nem írják fel gyógyszereinket". A volt GSK-alkalmazott elmondása szerint a pénzért cserébe az orvosoknak "ismertetőt" kellett tartaniuk betegeik számára az adott gyógyszerről. Papíron ez "ismeretterjesztő szolgáltatásként" szerepelt, de az orvosok "nagyon világosan megértették, hogy a pénzért bizonyos számú receptet is kellett produkálniuk" - fogalmaz a műsorban a GSK volt lengyelországi képviselője.

A BBC beszámolója szerint a lodzi ügyészség bizonyítékokat talált arra, hogy a GSK tucatnál is több lengyelországi egészségügyi intézményben fizetett kenőpénzeket orvosoknak, akik ugyanakkor nem végeztek "betegtájékoztató tevékenységet".

A BBC-hez eljuttatott nyilatkozatában a GSK azt közölte, hogy Lengyelországban a légzőszervi megbetegedések "diagnosztikájának minőségjavítására" orvosi továbbképző programot folytatott, és e tevékenységet a céggel aláírt szerződések alapján, fizetség ellenében "egészségügyi specialisták" végezték. A közlemény szerint a vállalat egy alkalmazott esetében szerzett tudomást "nem megfelelő kommunikációról"; az illetőt fegyelmi eljárás keretében "elmarasztalták".

A GlaxoSmithKline két éve 3 milliárd dollár bírságot fizetett az Egyesült Államokban két gyógyszerének hatósági jóváhagyás nélküli terjesztése és gyógyszerbiztonsági adatok elhallgatása miatt. Ez volt minden idők legnagyobb bírsága, amelyet gyógyszeripari cégre Amerikában kiróttak.

A GSK részvénye hétfőn 1,3 százalék körüli veszteségben járt a Londoni Értéktőzsdén. A fő árfolyamindex, a FTSE-100, amelyben a Glaxo papírja szerepel, ugyanekkor 0,8 százalék körüli mínuszban volt.