Az Elcoteq Vasas Szakszervezetének vezetője az MTI-nek kedden elmondta, a teljes cég, így a magyar leányvállalat számláit is zárolták hétfőn. A finn érdekeltségű, de Luxemburgban bejegyzett társaság azt kérte, nevezzenek ki kontroll menedzsmentet a céghez. Novodárszky Béla leszögezte, azt egyelőre nem tudják, hogy a luxemburgi jogban ez pontosan mit jelent, de meggyőződése, hogy a kedden délelőtt megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem azonos a magyarországi csődeljárással.

A szakszervezeti vezető elmondta, a cég valóban nehéz helyzetben van, és egy nagy befektetővel való tárgyalásokon múlik a pécsi üzem több mint kétezer dolgozójának sorsa is. Mint ismert, a vállalat baranyai üzemében mintegy 2800 fő dolgozik jelenleg, a cég a múlt héten jelentette be legfeljebb 680 fő leépítését. Novodárszky Béla az MTI-nek elmondta, a dolgozók körében rendívül nagy a bizonytalanság.

Amint a Napi Gazdaság kedden délelőtt megírta, az Elcoteq fizetésképtelenségi eljárás megindítását kérte maga ellen, miután hitelezői zároltatták bankszámláit. A gazdasági szaklap szerint a cég csődbe ment, részvényeinek ára 55 százalékkal zuhant. A napi.hu szerint az Elcoteq-et először legnagyobb partnere, a Nokia szerződésbontása, majd a gazdasági válság hozta rendkívül nehéz helyzetbe.