Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A katalán kormány képviselői az Egyesült Államokba látogatnának, hogy az amerikai kötvénybefektetőknél kipuhatolják: mekkora az esélye annak, hogy a régió visszatérhessen a nemzetközi kötvénypiacokra kibocsátóként. Peter Aragones, a régió gazdasági minisztere szerint május elején a katalánok New Yorkban találkoznának befektetési bankokkal és alapkezelőkkel, hogy egyeztessenek a kérdésről - írja a Bloomberg.

Az önálló katalán kötvénykibocsátásnak azonban az előzetes vélemények szerint komoly akadálya lehet a tartomány Spanyolországtól való függetlenedési próbálkozása. A Carles Puigdemont vezette katalán kormány még idén szeretne népszavazást tartani a tartomány Spanyolországtól való elszakadásáról, a lépést hevesen ellenzi a Mariano Rajoy vezette spanyol kormány - emlékeztet az összefoglaló.

A piacon jelenleg a 2020-ban lejáró katalán kötvények hozama 2,27 százalék, szemben a spanyol államkötvények mínusz 0,13 százalékos hozamával. Bár a Bloomberg szerint ez azt jelzi, hogy a befektetőknek komoly kétségeik lehetnek a tartomány pénzügyi helyzetével kapcsolatban a függetlenségi törekvésekkel a háttérben, azért nem árt hozzátenni, hogy a periféria országok kötvényhozamaiban komoly torzulásokat okoz az ECB jelenleg is futó kötvényvásárlási programja.

Készek vagyunk újra kötvényeket kibocsátani. A következő hónapokban és években a katalán kormány ismét jelen lesz a nemzetközi kötvénypiacon  - mondta Aragones az interjúban.

Katalónia 2012 óta nem bocsátott ki önállóan kötvényeket a nemzetközi adósságpiacon, ekkor az eurózóna periféria államainak kötvényhozamai az egekbe szöktek az akkori európai adósságválság nyomán. A válság ráadásul egybeesett egy komoly zuhanással is a spanyol ingatlanpiacon, ami arra kényszerítette a spanyol kormányt, hogy uniós segítségért folyamodjon bankrendszere megmentése érdekében.

Aragones szerint az újabb kötvénykibocsátás elsődleges célja az lenne, hogy a tartomány jelenlegi legdrágább hiteleit kiváltsa. Szerinte a kötvénykibocsátás semmiféle összefüggésben sincs a tartomány kormányzatának függetlenségi törekvéseivel.

A tartománynak az önálló kötvénykibocsátáshoz mindenesetre előzetesen engedélyt kéne szereznie a központi kormányzattól. A gazdasági miniszter szerint a kibocsátásra nem kerülne sor azelőtt, hogy a tartomány rendezné a központi kormányzattal nézeteltéréseit a népszavazás ügyében - tette hozzá.

Még ha ez sikerülne is, akkor sem biztos, hogy a katalánok önállóan adhatnának el kötvényeket. Egyrészt azért, mert Spanyolországban az állami szervek hitelfelvételére komoly korlátozások vonatkoznak, amelyek maximálják a hitelekért fizethető kamatok összegét, ezzel is kordában kívánják ugyanis tartani a spanyol költségvetés kiadási oldalát. Másrészt Katalónia az egyik legnagyobb haszonélvezője a spanyol állami regionális mentőcsomagoknak, amelyért cserébe a központi kormányzat szigorú felügyelet alatt tarthatja a tartomány gazdálkodását.

A Bloombergnek nyilatkozó egyik pénzügyi befektető szakértője úgy vélte, ő addig nem vásárolna a katalán kötvényekből, amíg el nem ül a függetlenségi népszavazás körüli politikai zaj.