Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurót (több mint 23 milliárd forint) kölcsönöz a lengyel Környezetvédelmi Banknak (BOS), amely ezt a pénzt kis- és közepes vállalkozásoknak, közüzemi vállalatoknak és területi önkormányzatoknak adja tovább - írta a onet.pl. A hitelt a Juncker-terv (Európai Stratégiai Beruházási Alap, EFSI) keretében adják, 40 százalékát a klímaprobléma kezelésére kell fordítani.

A BOS nyilatkozata szerint a hitelezést 2017 harmadik negyedévében indítják, többek között az energetikai, a kereskedelmi és a termelő ágazatokban. Olyan beruházásokat támogatnak a kölcsönök segítségével, amelyek segítik a klímavédelmet, korlátozzák vagy kiiktatják bizonyos káros anyagok kibocsátását. Emellett az az energiafelhasználás hatékonyságának javítását szolgálják.

Az EIB prioritása a Juncker-terv keretében a gazdasági növekedés elősegítése és a foglalkoztatás bővítése. Ezért a BOS a kisvállalkozásokat is támogatni fogja. Már 16 ezer lengyel cég kért forrás ebből a keretből.

A hitelek maximális értéke elérheti a 12,5 millió eurót, fő előnyük, hogy hosszú távra szólnak és alacsony a kamatuk. A befektetőknek csak a teljes beruházási összeg 15 százalékát kell bevinniük önrészként és további forrásokat is becsatolhatnak például hazai és külföldi alapokból.

A magyar helyzet 2017. májusi állás szerint

A Juncker-terv részét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében jóváhagyott műveletek összege Magyarországon a legfrissebb (2017. májusi) adatok szerint eléri a 26,11 millió eurót. Ez várhatóan 626,41 millió euró összegű beruházást von maga után a bizottság várakozásai szerint. Az infrastrukturális és innovációs projektek terén Magyarországon az egy jóváhagyott projektet az EIB az EFSI keretében 9 millió euróval támogatta, ami az Európai Bizottság által összeállított országonkénti lebontás szerint várhatóan 14 millió euró összegű beruházást von maga után. (Összehasonlításként: Lengyelországban utóbbi esetében 22 jóváhagyott projekt található.) A kis- és középvállalatok finanszírozására az EFSI keretében az Európai Beruházási Alap 4 megállapodást hagyott jóvá pénzügyi közvetítőkkel (bankokkal, alapokkal stb.). A támogatás teljes összege 17 millió euró, amely várhatóan 612 millió eurónyi beruházást von maga után, a támogatásból az EB szerint körülbelül 3200 kisebb vállalat és startup részesülhet a támogatásból.