Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában búcsút inthetünk az alacsony árak időszakának - írta a pozsonyi Új Szó. Már az elmúlt egy évben is csaknem egy százalékkal nőttek az árak, és az elemzők szerint a következő időszakban felgyorsul az infláció.

Míg tavaly áprilisban az egy évvel korábbihoz képest nagyjából fél százalékkal csökkentek az árak, idén áprilisban éves szinten már csaknem egyszázalékos drágulást mért a pozsonyi statisztikai hivatal. Az idei év végére 1,5 százalékra nőhet a pénzromlás üteme.

Az átlag elfedi, hogy a közlekedésben több mint öt százalékkal nőttek az árak, az élelmiszerek két százalékkal drágultak. Az alkoholért és a cigarettáért 1,5 százalékkal kellett többet fizetni. Az inflációt csupán a rezsiköltségek enyhítették, amelyek az elmúlt egy évben is csaknem két százalékkal csökkentek - nyilatkozta Tibor Lőrincz, a Tatra banka elemzője.

A szakértők az árak további növekedésével számolnak. Már e hónaptól nagyobb sebességre kapcsolhat az infláció. A lakosság növekvő fogyasztásának köszönhetően ugyanis a kereskedők is bátrabban növelhetik az áraikat - mondta ¥ubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője, aki szerint az év végére 1,5 százalékra nőhet a drágulás üteme.