Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai kereskedelmi minisztérium honlapján szereplő adatok szerint csak áprilisban 70,8 százalékkal 5,83 milliárd dollárra esett az ODI.

A 45 országot érintő, Egy övezet és egy út program keretében az ázsiai ország pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése 3,98 milliárd dollár volt az első négy hónapban. Összehasonlító adat nem volt.

A 2013-ban elindított kezdeményezés célja Ázsia, Afrika és Európa összekötése dollármilliárdos projektekkel, ami Peking szerint a globális fejlődés motorja lehetne a jövőben. (Kínának elege lett a túl nagy szabadságból.)

A kínai kormány intézkedéssekkel próbálja lassítani a tőkekihelyezést, mert az további nyomást gyakorol a jüanra és csökkenti az ország devizatartalékát - írja az MTI.

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése tavaly 44,1 százalékkal 170,1 milliárd dollárra emelkedett.

A kereskedelmi minisztérium a múlt héten számolt be arról, hogy Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke 286,41 milliárd jüant (41,55 milliárd dollár) tett ki az áprilissal záródott idei első négy hónapban, ami 0,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A minisztérium adatai szerint áprilisban az FDI 59,91 milliárd jüan volt, ami 4,3 százalékkal kisebb éves összevetésben.

A tavalyi FDI 813,22 milliárd jüan volt, ami 4,1 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit, amikor a bővülés nagyobb, 6,4 százalék volt.