Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A karácsonyi szállítású áram ára Németországban negatívvá vált - azaz a termelők fizetnek a felhasználóknak azért vegyék át az energiát - miután számos körülmény a túltermelés mellett szól. Az ünnepek alatt néhány órára vagy esetleg egész napra érvényesek maradhatnak a negatív árak - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Mindkét oldalról

A kínálatot a szeles idő támogathatja meg, ami összefügghet azzal, hogy az időjósok a szokásosnál öt Celsius-fokkal melegebbre számítanak december utolsó időszakban, azaz egymást követhetik a frontok. A keresletet az üzemek ünnepi leállásai fogják vissza. Emellett az irodák áramfogyasztása is csökken, mert sokan ilyenkor veszik ki maradék szabadságukat.

További oka a negatív áramárnak, hogy idén kevesebb szélkereket kell leállítani technikai problémák miatt. Ami a fogyasztónak jó hír, az a termelőnek rossz: az áramszolgáltatók kénytelenek lehetnek leállítani az energia előállítását, ha vásárlóik nem hajlandók vagy képesek - még pénzért sem - átvenni tőlük az áramot.

"Negatív tendencia"

Előrejelzések szerint december 25-én a szélerőművek termelése elérheti 31,3 gigawattórás szintet, ami 27-ére 33,7 gigawattórára mehet fel. Ezzel megközelítené a februárban elért 33,8 gigawattórás csúcsot. Egy gigawattóra energia kétmillió európai háztartás áramellátását fedezheti.

Karácsony napjára mínusz 10,95 euró/megawattórás tőzsdei áramár alakult ki - derült ki a Bloomberg adatgyűjtéséből -, ám ez nem egyedi eset. A párizsi Epex Spot SE energiatőzsde adati szerint 2012-ben december 24-én 56,87 euró/megawattórás negatív árral lehetett számolni, és hasonló volt a helyzet 2013 karácsonyán is.

Nagy-Britanniában is felpörögnek az események: a Barbara névre keresztelt vihar várhatóan pénteken izzítja fel a szélenergia termelését. Az előrejelzések szerint 150 kilométer/órás széllökések is lesznek.