Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz parlament alkotmányügyi bizottsága egész hétvégén késő estig dolgozott a négy párt által benyújtott választási tervezeten, és az ezt kísérő több száz módosító javaslaton.

Az eredmény a négy legnagyobb olasz párt közötti megállapodást tükrözi. A balközép PD az ellenzéki, jobboldali M5S-szel, FI-vel és az Északi Ligával egyeztetve állította össze a régóta várt olasz választási reformot. Mind a négy politikai erő a minél előbbi előrehozott parlamenti választásokat szorgalmazza.

A törvénytervezetet először a római képviselőháznak, majd a szenátusnak kell megszavaznia. Ahhoz, hogy egy új kormány már a jövő évi költségvetés előtt felálljon, a római parlamentnek legkésőbb augusztus elejéig el kell fogadnia a törvénytervezetet, hogy a parlamentet augusztusban fel tudják oszlatni. Ezzel az ütemezéssel számolva az előrehozott választásokat szeptember 24-én tarthatnák.

Az új olasz választási rendszer a vegyes német modellt vette alapul: részben többségi, részben arányos, úgy hogy az olaszországi politikai gyakorlathoz és főleg a négy legnagyobb párt igényeihez igazították. Döntően arányos választási rendszerről van szó, többségi "korrekcióval" - összegezték az olasz lapok a tervezetet. A választókerületek számát a korábbi több mint háromszázról 225-re csökkentették.

A 630 képviselő közül például mintegy negyven százalék egyénileg, majdnem hatvan százalék pedig listáról jut be a római alsóházba. A választók kizárólag az egyéni jelölthöz kötött pártlistára szavazhatnak.

A parlamenti bejutási küszöböt 5 százalékban szabták meg, ami az összes többi kisebb párt automatikus kiesését jelentené a római parlamentből. A tervezet előírja, hogy a pártok jelöltjeinek negyven százalékát nők alkossák - írta az MTI.

A tervezet szerinti számítások azt mutatják, hogy ezzel a rendszerrel kizárólag a felmérésekben 29 százalék felett álló PD, az M5S (28,6 százalék), a FI (12,4 százalék) és az Északi Liga (13 százalék) jut be a következő római parlamentbe. A PD a FI-vel készül balközép-jobbközép kormánykoalícióra, de az M5S és az Északi Liga közötti szövetség sem kizárt. Így azonban majdnem ismételt patthelyzet alakulhat ki, ami újból megnehezítheti Olaszország kormányzását.