Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Turki al-Binali, a terrorszervezet vezető ideológusa, aki "főmuftinak" nevezte magát, a légicsapásban halt meg - mondta újságíróknak Jeff Davis. A támadást még május 31-én, a kelet-szíriai Majádín városban hajtotta végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció.

Al-Binalit a Pentagonban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bizalmasaként tartják számon, s hírszerzési források szerint ő irányította az Iszlám Állam külföldi harcosainak toborzását. "Ő gondoskodott a gyilkosságokra és más atrocitásokra buzdító propagandáról is" - mondta el Jeff Davis. A szóvivő hozzátette, hogy al-Binali videón rögzített több, saját maga által kifejtett érvelést, amellyel megpróbálta igazolni és bátorítani ártatlanok lemészárlását - írja az MTI.

Sajtójelentések korábban beszámoltak arról is, hogy al-Binali vallásos köntösbe burkolt igazolásként fogalmazta meg, hogy miért "jogos" az iraki jazidi kisebbséghez tartozó nők rabszolgasorba taszítása.

A bahreini születésű al-Binali haláláról már korábban is elterjedtek hírek, azonban azokat soha nem erősítették meg. A Pentagon szerint halála jelentős csapás az Iszlám Állam terrorszervezetre.

A Pentagon szóvivője azt is elmondta, hogy a terroristák jó része Rakkából éppen Majádínba menekült. (Egy orosz harci gép veszélyesen megközelített egy amerikait.)