Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sturgeon ezt abban a levélben fejtette ki, amelyet pénteken küldött Theresa May brit miniszterelnöknek a londoni kormányfői hivatalba, hivatalosan kérve a brit kormány engedélyét az újabb függetlenségi referendum kiírásához.

A levél megírása és elküldése jelképes jelentőségű mozzanat, mert bizonyosra vehető, hogy Theresa May elutasítja a kezdeményezést, és a skót kormány sem tervezi a közeljövőben a referendum kiírását. Nicola Sturgeon maga is csak 2018 ősze és 2019 tavasza között tartja lehetségesnek az új népszavazást.

A skót parlament kedden hatalmazta fel Sturgeont az újabb skóciai függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdésére, kényelmes többséggel, 69:59 arányban megszavazva a kormányfő által benyújtott indítványt. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Oda sem figyeltek rájuk

A skót kormány által pénteken ismertetett levélben Nicola Sturgeon sérelmezi, hogy Theresa May - korábbi ígéretével szemben - gyakorlatilag "oda sem figyelt" az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek kormányainak hangjára, mielőtt a héten aktiválta volna a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza - és a brit kormányfő által szerdán bejelentett aktiválása el is indította - a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot - írja az MTI.

Nicola Sturgeon a levélben felrója azt is, hogy az Egyesült Királyság a brit kormány szándékai szerint az Európai Unió mellett az EU egységes belső piacáról is kivonul. A skót miniszterelnök szerint ennek jelentős következményei lesznek a skót gazdaságban. Sturgeon mindezekre tekintettel kéri, hogy a skót és a brit kormány kezdjen előzetes egyeztetéseket az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának lehetővé tételéről.

Hangsúlyozta: ő is egyetért a brit kormányfő azon álláspontjával, hogy jelenleg nincs itt az ideje a referendumnak, és a skót parlament is azt a menetrendet hagyta jóvá, hogy a népszavazás 2018 ősze és 2019 tavasza között lehessen, vagyis abban az időszakban, amikor már tudni lehet, hogy az EU-val folytatott kilépési tárgyalások milyen eredménnyel zárulhatnak.

Tiszteletben kell tartani a skót parlament akaratát

Nicola Sturgeon leszögezte ugyanakkor azt is, hogy véleménye szerint a skót parlament kinyilvánított akaratát tiszteletben kell tartani, és ebben remél konstruktív tárgyalásokat a skót és a brit kormány között. Részletek nélkül hozzátette: ha ez nem bizonyul lehetségesnek, akkor tájékoztatja a skót parlamentet azokról a lépésekről, amelyeket az újabb referendum megtartása végett készül megtenni.

Nicola Sturgeon azzal indokolja az újabb függetlenségi népszavazás szükségességét, hogy Skóciát akarata ellenére "rángatják ki" az Európai Unióból. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.