A szakszervezetekkel a kormány már megkezdte az egyeztetéseket.

A munkajogi reform Emmanuel Macron négy nagy választási ígéretét tartalmazza: korlátozni kívánja a szabálytalan elbocsátás esetén megítélt végkielégítések felső határát; a vállalatokon belül referendum kiírását teszi lehetővé a munkáltató számára abban az esetben, ha a szakszervezeti megállapodás nem képviseli a szakszervezeti tagok többségének akaratát; a dolgozókat képviselő szervezetek vállalaton belüli összevonását kezdeményezi; valamint elsőbbséget biztosít a vállalatokon belüli megállapodásoknak az ágazati szabályozásokhoz képest.

Edouard Philippe miniszterelnök kedden azt mondta, hogy a rendeleti úton történő szabályozást engedélyező törvényjavaslatot júliusban fogadja el a parlament, és a rendeletek nyár vége előtt életbe lépnek. A kormányfő és Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter már múlt héten megkezdte az egyeztetéseket a szakszervezeti és a munkáltatói szervezetek vezetőivel.

Az egyeztetések három nagy témát érintenek: az első a vállalatokon belül a dolgozókat képviselő szervezetek meghatározása, s ezen a témakörön belül vitáznak a felek a cégeken belüli népszavazások kérdéséről. A másik nagy téma az ágazatok és a cégek közötti szerepek meghatározása, a harmadik pedig a munkaerőpiac és a végkielégítések felső határának szabályozása. A kormány által előzetesen meghatározott intézkedéseken túl a szociális partnerek javaslatokat tehetnek egy-egy törvény, illetve rendelet témáira.

(Képünk illusztráció)