Orbán Viktor elutasította a kormányával szemben megfogalmazott bírálatokat az Európai Parlament szerdai ülésén - írta a Financial Times (FT) összhangban az összes nyugati sajtóorgánummal. Az FT kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök a felsőoktatás, a média és a civil szervezetek szabályozásával kapcsolatos kritikát is alaptalannak tartja.

A Közép-Európai-Egyetem (CEU) folyamatos működése szerinte élő bizonyítéka annak, hogy hamisak azok a vádak, amelyek szerint kormánya a felsőoktatási törvény módosításával az intézmény bezárásra törekedne.

Olyan ez - idézi tőle nem csupán az FT, hanem például az Express.co.uk is -, mintha valakit gyilkossággal vádolnának, elítélnének, ám az áldozat élne és virulna, sőt az elítéltre mutogatva vádolná az el sem követett gyilkosságért.

Brutális támadás

A Guardian tudósítása szerint a magyar miniszterelnök "vadul" tiltakozott a felsőoktatási törvény módosítása miatt országát ért bírálatok ellen. Orbán harcba szállt az Európai Bizottság ez ügyben indított jogi eljárása ellen, azt állítva, hogy Brüsszel Soros György magyar származású üzletember személyében egy pénzügyi spekulánst támogat, akinek tevékenysége európaiak millióinak életét tette tönkre.

A magyar kormányfő a parlamentben és az azt követő sajtótájékoztatón is harcias performanszt adott elő. Mint mondta az EU és a magyar kormány között technikai-jogi vita folyik, amelynek gyökere valójában az, hogy a magyar vezetés következetesen visszautasítja a bevándorlók elosztásával kapcsolatos brüsszeli tervet.

Megkövült arccal

A brit Express.co.uk címe szerint az Európai Parlamentben ülők megkövült arccal, döbbenten hallgatták, ahogy a magyar miniszterelnök indulatosan kiosztotta őket. Orbán Viktor ezen a szerdai délutánon verbálisan a földbe döngölte a képviselőket és a jelen lévő európai bürokratákat. Szokatlanul indulatosan vágta hallgatósága fejéhez, hogy abszurdnak tartja, ahogy beavatkoznak országa belügyeibe.

A politikus meghökkentő beszédében azzal vádolta az európai vezetőket, hogy előítélettel kezelik Magyarországot. Volt egy megjegyzése a politikai korrekt beszédstílusra is: kifogásolta azt a verbális kényszerzubbonyt, amely lehetetlenné teszi a világos beszédet.

Van itt egy javaslat

A sajtóorgánumok összefoglalják Orbán vitapartnereinek megjegyzéseit is, amelyek esetenként hasonlóan élesek voltak. Mindenkinek joga van a véleménye megfogalmazásához, de nincs joga önkényesen "tényeket" kitalálni - idézte az FT Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első elnökhelyettesét, aki a kormány tárgyi tévedésektől hemzsegő, Brüsszel-ellenes nemzeti konzultációs kérdőívére utalt.

Az FT és az Express is ismertette Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitfőtárgyalójának vádját, miszerint a magyar kormányfő igényt tart az országának átutalt uniós támogatásokra, de nem osztozik az EU értékein. Gianni Pitella, a szocialista frakció vezetője úgy véli, hogy Orbán Viktor tudatosan hazudik, amikor azzal vádolja a parlamentet, hogy egy titkos terv alapján, elfogultan védi Soros Györgyöt.

Ugyanakkor Magyarország miniszterelnöke talált néhány szövetségest is a parlamentben, például Nigel Farange-t, a brit függetlenségi párt (UKIP) korábbi vezetőjét, a brexit egyik atyját. Farange egyetértettel Orbánnal abban, hogy Brüsszel beavatkozik a magyarok életébe, ezért azt javasolta neki, hogy Nagy-Britanniát követve Magyarországon is tartsanak uniós kilépési referendumot. Orbán elvetette ezt a lehetőséget.