Úgy tűnik, maradt még egy kevés muníciójuk a világ vezető politikusainak, amivel a nyári uborkaszezon kitörése előtt elszórakoztathatják a közügyek iránt érdeklődő embereket. A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 vezetőinek csúcsértekezlete július közepén tartogathat egy kevés vitát - derült ki a Bloomberg cikkéből.

A globalizációról alkotott véleményük erősen eltérő - mondta Angela Merkel német kancellár egy interjúban Donald Trumpról, az USA elnökéről beszélve annak kapcsán, hogy a két vezető nem egészen két héten belül találkozik a G20-csúcson. Merkel szerint Európának világossá kell tennie, hogy érdekelt a globális szabadkereskedelem fenntartásában és a klímaváltozás elleni harcban.

Ezekben az ügyekben biztosan vitájuk lesz a Trumppal, amely mindkét ügyről másként gondolkodik: az előbbi területén az USA érdekeit szeretné ráerőltetni a világ többi országára, az utóbbit pedig kínai trükknek tartja, amelynek az a célja, hogy környezetvédelmi többletköltségeket okozzanak az amerikai vállalatoknak.

Talán lesz értelme

Merkel vendéglátója lesz az értekezletnek, mivel a G20 jelenlegi soros elnöke Németország. Mint mondta: az ellentétek ellenére bízik abban, hogy a találkozón el tudnak érni némi eredményt. A tőle megszokott óvatossággal beszélt az Európa és barátai korábbi viszonyának megváltozásával kapcsolatban tett, nagy feltűnést kiváltó megjegyzéséről is.

Bizonyos fokig véget ért az a világ, amelyben Európa száz százalékban számíthatott régi barátaira - célzott a brexitre készülő Nagy-Britanniára és a Trump-éra kezdetén lévő Egyesült Államokra.

Most azt tette ehhez hozzá ehhez, hogy csak egy olyan folyamatról beszélt, amely már az előző amerikai elnök, Barack Obama alatt elindult, és Trump megjelenésével csak újabb szintre lépett. Az új elnök szerint a globalizáció minden nyertesével szemben áll egy vesztes.

"Filozófiai" különbség

Más szóval valójában nem egyszerűen egészen másként gondolkodik a globalizációról, mint Merkel, hanem filozófiai mélységű különbség van köztük, amit figyelembe kell venni. Trump szerint a világ nemzetei zéró összegű játékot játszanak egymással, míg Merkel szerint nem.

Realistának kell lenni a nézeteltéréssel kapcsolatban - véli Merkel -, azaz vélhetően nem hiszi, hogy meg tudnák győzni egymást ebben az ügyben. Emellett a Trumppal kapcsolatos megjegyzésével reagált hazai ellenfele, Martin Schulz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje megjegyzésére is, miszerint túl puhán bánik, Trumppal. Schulz a németeknek Trumppal szemben érzett mély gyanakvására építve támadta Merkelt.

Megtudja, ami érdekli

További lényeges különbség Trump és Merkel között, hogy a német politikus nem twitterezik, míg az USA elnöke tanácsadói ismételt kérése ellenére képtelen letenni arról, hogy elektronikus üzenetekben nyilvánítson véleményt bármiről, ami éppen bosszantja. A kancellár asszony elismerte, hogy időnként ránéz a twitterre, hogy lássa, mit kommunikál amerikai kollégája. Ez pont elég ahhoz, hogy megszerezze azt az információt Trump lelki állapotáról, amire szüksége van.